Aanwerven van nieuwe medewerkers: de 10 meest gemaakte fouten

Komt u er zelf niet uit? Dan helpen wij u graag met zoektocht naar de perfecte match.
1. U dweilt met de kraan open
De makkelijkste manier om nieuwe collega’s te vinden? Uw huidig personeel nieuwe uitdagingen geven en ze zo aan boord houden. Een potentieel- en ontwikkelingsassessment levert vaak interessante conclusies op.
2. U denkt dat marketing alleen maar voor klanten is
Wat doet u voor u online iets koopt? Of als u twijfelt tussen twee restaurants? U checkt de online beoordelingen en reviews. Uw sollicitanten doen hetzelfde met uw bedrijf. Investeer daarom in een digital employer brand. En betrek uw huidige medewerkers hierin.
3. U vindt zichzelf de allerbeste
Hoe interessant uw vacature ook is, er zijn mogelijk nóg grotere bedrijven met meer doorgroeimogelijkheden, nóg interessantere waardeproposities of uitgebreidere salarispakketten. Wees authentiek! Maak duidelijk wat uw bedrijf te bieden heeft.
4. U houdt vast aan verouderde principes
De vijver waarin u vist, is maar zo groot als uw mindset toelaat. Is thuiswerk echt zo’n probleem? Is een vrije dag op woensdag zo onoverkomelijk? Ga er niet vanuit dat kandidaten zich aan u zullen aanpassen. Denk liever andersom. Want zij hebben de keuze.
5. Volgens u heeft een schaap vijf poten
Op zoek naar de perfecte collega? Vraag u liever af welke vaardigheden écht nodig zijn en welke nog aangeleerd kunnen worden. Let op motivatie en potentieel.
6. U houdt alleen van groene blaadjes
Het moet jong en strak zijn. Een vijftigplusser aannemen? Echt niet! Zo wordt er veel ervaring en gemotiveerd potentieel te vroeg opzij geschoven. Nochtans: hoe ouder, hoe stabieler.
7. U spreekt niet met sollicitanten, u ondervraagt hen
Voert u sollicitatiegesprekken? Of onderwerpt u uw kandidaten aan een ondervraging waarop een politie-inspecteur jaloers zou zijn? Sollicitatiegesprekken dienen te veel om zogezegde verborgen gebreken op te sporen en te weinig om interesse te kweken.
8. U eet graag pindanootjes
If you pay peanuts, you get monkeys. Salarisstudies geven aan of uw verloningssysteem in lijn is met het marktgemiddelde. Maar in uw zoektocht naar nieuwe medewerkers zijn ze een foute leidraad. U neemt geen vrede met een gemiddeld profiel? Dan zal u mogelijk ook een bovengemiddeld salaris moeten bieden.
9. Bij u is het alles of niets
Werknemers zijn op zoek naar afwisseling. Het aantal jonge zelfstandigen neemt toe. Projectwerk wordt alsmaar belangrijker. Het vraagt om mentale switch, maar heeft u die productmanager écht full time nodig? Zijn ‘shared resources’ een optie?
10. U gelooft heilig in het gezegde ‘Haast en spoed is zelden goed’
Overhaasten is nooit goed, maar te lang wachten ook niet. Het tafeltje op het terras met zeezicht is snel ingenomen. Wacht niet tot morgen om in actie te schieten.
Tijd voor uw rapport
Wees eerlijk: hoeveel van deze typische blunders maakt uw bedrijf? Wij gaan ook eerlijk zijn: vandaag is elke misser er één te veel. Want nergens in Europa laat het tekort aan arbeidskrachten zich zo hard voelen als in Vlaanderen. De oplossing? Kom eens praten. Dan kijken we samen met u hoe het beter kan. Met onze unieke multi-channel en ‘multiple-touch-point’ aanpak, gekoppeld aan een diepgaande selectie-methodiek zorgen we voor de oplossing. Motmans & Partners is gespecialiseerd in de rekrutering en selectie van hogere bedienden tot directie- en c-level profielen. Wij brengen u de werknemers die een écht verschil kunnen maken.
-
Week van de bedrijfsoverdracht: onze expertise over familiale opvolging gebundeldDeze week zet VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) helemaal in het teken van de bedrijfsoverdracht. Bij Motmans begeleidden we al talloze zulke processen bij familiebedrijven. De kennis en ervaring die we door de jaren heen opdeden, deelden we graag. In dit artikel vind je achter de links in de tussentitels al onze inzichten terug over de overdracht bij familiebedrijven!Lees meer
-
Aanpassingsvermogen als redding van een onbewoond eilandVanuit je zetel naar een survival-programma op televisie kijken kan erg vermakelijk zijn, maar stel je voor dat je strandt op een onbewoond eiland waar geen spoor van onze moderne wereld te bekennen is. Red je het dan met de kennis die je op tv vergaarde? Volgens Charles Darwin wordt overlevingskans bepaald door iets anders: aanpassingsvermogen. Hoewel hij het had over het voortbestaan van een soort, geldt ook voor individuen dat het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden cruciaal is. Zelfs op de werkvloer houdt dat principe stand!Lees meer
-
Wat met de overdracht van mijn familiebedrijf?De nieuwe generatie staat gretig te trappelen om aan de slag te gaan. Een wissel van wacht dient zich aan voor een groeiende onderneming. Of de zaakvoerder wil zelf andere oorden opzoeken dan die van het familiebedrijf en gaat op zoek naar een opvolger buiten de familie.Lees meer
Wat de reden ook is om over te gaan tot de overdracht van het familiebedrijf: het is nooit een makkelijke stap. Successie betekent voor de overlater namelijk niet alleen het zakelijk doorgeven van de fakkel, maar ook het afscheid nemen van een levenswerk. Hoewel die stap emotioneel zwaar kan zijn, loont het de moeite goed voorbereid aan het proces te beginnen en dus al op voorhand het verloop van de overdracht uiteen te zetten. "Een goede voorbereiding is cruciaal voor het overleven van onze familiebedrijven."