CEO/bedrijfsleider mee laten investeren in mijn bedrijf, een goed idee?

Meer engagement
Vele denken dat het laten participeren in het bedrijf vooral dient om de CEO of bedrijfsleider aan het bedrijf te binden. Een samenwerking starten vanuit deze visie zal niet bevorderend zijn voor de slaagkansen, enkel verankering is onvoldoende als argument. Wij geloven in de positieve drijfveer die iemand er toe aanzet om te participeren, iemand die investeert gelooft in uw verhaal en gaat er ook alles aan doen om u in uw opzet te doen slagen.
Portefeuille
Het kostenbewustzijn is ook groter wanneer de CEO of bedrijfsleider mee participeert, iemand die over zijn eigen centen waakt, waakt ook over die van de eigenaar. Investeringen en uitgaven gebeuren daarom ook beredeneerder. De participatie zelf zorgt voor extra financiële draagkracht, waaruit dan weer nieuwe investeringen kunnen voortvloeien.
Ondernemer en manager, apart DNA
Ondernemers handelen vanuit de buik, uit intuïtie en geloof in hun businesscase. Een manager daarentegen handelt in functie van rentabiliteit en zorgt voor de optimalisering van interne processen. Wanneer beide types elkaar vinden kunnen zij mekaar hierin versterken, de CEO of bedrijfsleider fungeert dan als sparringpartner van de ondernemer.
Weerstanden
Ondanks de vele voordelen staat niet elke ondernemer te springen bij de gedachte om een bedrijfsleider te laten participeren in zijn of haar bedrijf. Sommige ondernemers hebben liever geen pottenkijkers in hun interne keuken of de angst voor een juridisch gevecht als gevolg van een slechte afloop is te groot. Hoewel deze bezorgdheden volstrekt normaal zijn is dit allemaal perfect te vermijden met de juiste professionele begeleiding.
Met het ‘Management Capital Connectors (MCC)’ project gaan wij vrijblijvend in dialoog met bedrijven (en private equity spelers) die de aanstelling van een externe CEO of bedrijfsleider overwegen, met of zonder aandeelhouderschap.
Interesse? Neem dan even contact met ons op.
-
Week van de bedrijfsoverdracht: onze expertise over familiale opvolging gebundeldDeze week zet VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren & Ondernemen) helemaal in het teken van de bedrijfsoverdracht. Bij Motmans begeleidden we al talloze zulke processen bij familiebedrijven. De kennis en ervaring die we door de jaren heen opdeden, deelden we graag. In dit artikel vind je achter de links in de tussentitels al onze inzichten terug over de overdracht bij familiebedrijven!Lees meer
-
Aanpassingsvermogen als redding van een onbewoond eilandVanuit je zetel naar een survival-programma op televisie kijken kan erg vermakelijk zijn, maar stel je voor dat je strandt op een onbewoond eiland waar geen spoor van onze moderne wereld te bekennen is. Red je het dan met de kennis die je op tv vergaarde? Volgens Charles Darwin wordt overlevingskans bepaald door iets anders: aanpassingsvermogen. Hoewel hij het had over het voortbestaan van een soort, geldt ook voor individuen dat het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden cruciaal is. Zelfs op de werkvloer houdt dat principe stand!Lees meer
-
Wat met de overdracht van mijn familiebedrijf?De nieuwe generatie staat gretig te trappelen om aan de slag te gaan. Een wissel van wacht dient zich aan voor een groeiende onderneming. Of de zaakvoerder wil zelf andere oorden opzoeken dan die van het familiebedrijf en gaat op zoek naar een opvolger buiten de familie.Lees meer
Wat de reden ook is om over te gaan tot de overdracht van het familiebedrijf: het is nooit een makkelijke stap. Successie betekent voor de overlater namelijk niet alleen het zakelijk doorgeven van de fakkel, maar ook het afscheid nemen van een levenswerk. Hoewel die stap emotioneel zwaar kan zijn, loont het de moeite goed voorbereid aan het proces te beginnen en dus al op voorhand het verloop van de overdracht uiteen te zetten. "Een goede voorbereiding is cruciaal voor het overleven van onze familiebedrijven."