Zonder vertrouwen heb je geen team
Wie vertrouwen geeft, wordt veelal beloond met engagement en volwassen gedrag. Teams die een cultuur van vertrouwen hebben, overtreffen duidelijk hun concurrenten omdat de teamleden zich veilig en gerespecteerd voelen om hun competenties volop in te zetten voor de bedrijfsprojecten. Dat maakt de gesprekken tussen de teamleden resultaatgericht, hetgeen de productiviteit en innovatie een boost geeft.
Hoe meer vertrouwen er is binnen het team, hoe meer autonoom de talenten handelen op het werk. Autonomie doet je groeien. Betekent dit dat de teamleden elkaar volledig moeten loslaten, collega’s aan hun lot overlaten? Uiteraard niet. Iedereen beseft dat een zelfrijdende auto niet functioneert zonder gps, sensoren en slimme elektronica. Waarom zou je dan denken dat een talent alles in zijn eentje kan bereiken zonder collega’s? Maak het doel en kader duidelijk, laat de vraag “hoe” door het talent oplossen maar zorg ook voor competentie en samenwerking. Samenwerken in een team kan dan ook echt als een teamsport worden gezien. Maar dan moet iedereen wel weten hoe het spel in elkaar zit.
Motiverend leiderschap zorgt voor de echte verbinding
Om intrinsiek gemotiveerd te blijven, hebben talenten nood aan perspectief en erkenning. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat iemand ervoor zal zorgen dat het team doelgericht navigeert door de interne en externe uitdagingen. Leg daarom in al je communicatie de klemtoon op “het waarom”. Zodra de drijfveer, de missie en de zingeving duidelijk en gedeeld zijn, worden het “wat” en het “hoe” veel makkelijker geassimileerd door de teamleden.
Om zich verbonden te blijven voelen met de groei van de organisatie willen talenten weten of hun aanwezigheid binnen het team een verschil maakt. Geef daarom je erkenning voor de competenties van je teamleden en hun bijdragen tot het algemene succes.
#Motmans15Challenges
We geven ter illustratie graag een voorbeeld van teambuilding uit onze interne keuken.
Motmans & Partners bestaat 15 jaar en dat vieren we als één team door een 15-tal challenges aan te gaan doorheen het hele jaar. Elke challenge heeft een leider die ervoor zorgt dat het team het doel bereikt. Is het team klaar met de challenge? Dan mag de leider de volgende challenge en leider zelf bepalen en aankondigen.
Meer context en voorbeelden? Volg onze socials!