Familiebedrijven: app meet engagement van werknemers

Voor haar doctoraat onderzocht Laura Hoekx 4 jaar lang de emoties die een rol spelen in familiebedrijven met een bijzondere focus op emotionele dissonantie en de gevolgen hiervan op de organisatie. We spreken van emotionele dissonantie wanneer we de emoties die we echt voelen gaan onderdrukken en andere emoties gaan ‘faken’. Een voorbeeld hiervan is doen alsof je blij bent met een beslissing terwijl je er helemaal niet achter staat. Er werd gekeken naar de factoren die ervoor zorgen dat er bij het ene familiebedrijf meer emotionele dissonantie is dan bij het andere en wat de gevolgen hiervan zijn op de werking van de organisatie. Hiervoor onderzocht Laura het topmanagement (CEO en managers die rechtstreeks aan de CEO rapporteren) van familiebedrijven.
Uit de resultaten bleek onder andere dat de familie binnen het familiebedrijf een grote invloed heeft op de emotionele dissonantie. Hoe beter de familieleden geïntegreerd zijn in het bedrijf, hoe kleiner de emotionele dissonantie binnen het familiebedrijf. Duidelijke richtlijnen en toegangsregels voor familieleden die in het bedrijf stappen, hebben hier ook een invloed op.
Wat niet werd onderzocht tijdens deze studie of in andere studies, is het effect van die emotionele dissonantie op het engagement of welzijn van de werknemers van familiebedrijven. En net om die reden kregen we van VLAIO een innovatiemandaat om dit te onderzoeken en de applicatie te ontwikkelen.
Concreet gaan we gedurende een periode van 1 jaar onderzoek verrichten naar de effecten van de unieke emotionele dynamieken waardoor familiebedrijven gekenmerkt worden op het engagement van hun werknemers. In een eerste fase zal er onderzoek worden gedaan naar parameters die het engagement en welzijn van werknemers bepalen. Wat bepaalt wanneer werknemers van familiebedrijven geëngageerd zijn en wanneer niet.
In een tweede fase wordt de applicatie ontwikkeld. Hiervoor werken we samen met Hogeschool PXL. Deze hogeschool heeft immers veel ervaring in het opzetten van dergelijke applicaties. De ruwe versie van de app zal vervolgens getest worden door een aantal familiebedrijven van verschillende grootten en uit diverse sectoren. We konden al rekenen op veel interesse van familiebedrijven die hieraan willen meewerken. Zij zullen de app introduceren bij hun werknemers zodat de gebruiksvriendelijkheid kan worden getest. Zodra we feedback hebben gekregen van de testgroepen en deze in de app is geïmplementeerd, kunnen we spreken van een finale app. Eens de app er is, kunnen familiebedrijven instappen in een traject samen met Motmans & Partners. Aan de hand van de app zullen er tijdens zo’n traject periodieke metingen worden gedaan bij werknemers en zal Motmans & Partners samen met het familiebedrijf een plan opstellen om deze problemen aan te pakken.
Wil je graag meer informatie over de app? Neem dan contact met ons op.
-
Het correct implementeren van je strategie is geen sinecure.Ondernemers staan voor de voortdurende uitdaging om hun beschikbare middelen en medewerkers verstandig op elkaar af te stemmen. Dat lukt alleen maar als je duidelijk weet wat je wil bereiken. Heel wat ondernemers hebben daarom fors geïnvesteerd in diepgaande strategische oefeningen. Maar daarna komt een grote uitdaging.Lees meer
-
Persoonlijk leiderschap in 2021De leider uit den oude tijd heeft het vandaag de dag niet meer zo simpel als vroeger. Het onvoorwaardelijk respect dat een machtspositie met zich meebracht, heeft moeten plaatsmaken voor de focus op authenticiteit en persoonlijk leiderschap.Lees meer
-
Hr-trends in 20212020 is eindelijk voorbij! De uitrol van een vaccin biedt perspectief en we kijken voorzichtig positief naar de toekomst. Maar wat is nu precies de impact van de pandemie op de manier waarop we aan hr doen? Thuiswerken werd in 2020 de norm, fysieke meetings werden virtueel gehouden, geen teambuildings meer maar digitale bingo’s en apero’s … Wat blijft behouden in het nieuwe jaar en wat blijft voorgoed achter in 2020? Wij geven enkele Hr-trends van 2021.Lees meer