“Die resultaten verrassen me niet”, reageert Liesbeth Vandenrijt, Managing Partner bij Motmans & Partners. “De Vlaming denkt nog altijd dat een vaste job bij één werkgever voor stabiliteit zorgt in het leven. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat dat niet klopt. Wie z’n carrière zelf in handen neemt en weet om te gaan met zijn of haar vaardigheden om zo gepast te reageren op de plotse veranderingen in de economie, is permanent verzekerd van stabiliteit in z’n professionele loopbaan én van betere verloning.”
“Zodra je beseft dat je best strategisch met je loopbaan omgaat, neem je je carrière ook effectief in eigen handen”, voegt Heidi Moris daar aan toe. Als ervaren loopbaanbegeleider bij Motmans & Partners coacht ze professionals uit verschillende branches. “Doe je al vele jaren dezelfde job en overweeg je een switch omdat je bijvoorbeeld meer wilt verdienen? Focus dan niet enkel op de voor- en nadelen van je huidige job en werkgever”, adviseert zij. “Bekijk ook het langetermijnplaatje en concentreer je op je carrièredoelen. Een job is wat je op het werk professioneel doet. Het takenpakket, de vergoeding en de werkplaats spreek je daarbij af met je werkgever. Je carrière bepaal je daarentegen helemaal zelf, afhankelijk van je persoonlijke professionele doelstellingen. Zo kunnen interne of externe factoren er bijvoorbeeld voor zorgen dat je op een gegeven moment niet meer in de job zit die past bij de huidige fase in je privéleven. Je mag dus je carrière helemaal elf invullen door verschillende jobs uit te oefenen.”
“De cruciale strategische vraag bij je carrièreplanning is: welke afspraken heb je met jezelf gemaakt op het gebied van je professionele leven? Waar wil je naartoe en hoe geraak je daar?” legt Sophie Bijnens, Director Talent Development bij Motmans & Partners, uit. “Zo bots je bijvoorbeeld misschien intern op tegen een bepaalde visie of waarden van je werkgever, of voel je je ongelukkig omdat je vastzit in een gouden kooi. Er zijn heel wat concrete opties: een andere job zoeken, starten als zelfstandige of aan een compleet nieuwe opleiding beginnen… Met een doordachte carrièrestrategie weet je welke concrete stappen je daarbij vooruit zullen helpen.”
Uit het laatste monitoringrapport van VDAB blijkt dat één derde van de Vlamingen het aan niemand zou vertellen als hij of zij een loopbaanbegeleidingstraject zou volgen. Eén op vijf vindt zelfs dat loopbaanbegeleiding volgen een teken van zwakte is. Er rust in Vlaanderen dus duidelijk nog steeds een taboe op het thema van hulp vragen – zeker bij de mannelijke beroepsbevolking.
“Wat vooral opvalt is dat er weinig werknemers zijn die tijd maken om strategisch te denken en zo aan hun carrière te werken.” stelt Moris vast. “Tegelijkertijd is meer dan 80 procent van de actieve bevolking niet op de hoogte van de steunmaatregelen van de Vlaamse overheid, zoals educatief verlof en loopbaancheques. Met die laatste kan je bijvoorbeeld een loopbaanbegeleidingstraject op maat volgen van maximaal zeven uur, bijgestaan door een ervaren carrière-expert.”
“Er liggen duidelijk nog kansen bij loopbaanbegeleiding,” vult Bijnens aan. “Het is een noodzakelijke zelfreflectie waarbij je tot inzichten komt die je kunnen helpen in je professionele én je privéleven. Iemand die op het werk perfectionistisch is, is dat thuis meestal ook. Door daar even bij stil te staan, kan je meer rust creëren in je hoofd.”
“Ook werkgevers zijn erbij gebaat dat hun werknemers aan zelfreflectie doen”, gaat Vandenrijt verder. “Zo belanden meer mensen op de juiste plaats, waardoor werknemers gelukkiger zijn en het personeelsverloop op zijn beurt daalt. Als een medewerker twijfelt aan z’n job, kan een werkgever best inzetten op loopbaanbegeleiding. Vaak gebeurt dat niet, omdat werkgevers er te gauw vanuit gaan dat iemand weg wil bij hun bedrijf. In de meeste gevallen is dat echter helemaal niet zo. Loopbaanbegeleiding versterkt net het engagement van zowel medewerkers als de werkgever.”
Loopbaanbegeleiding houdt in dat je ondersteund wordt bij het nemen van je loopbaanbeslissingen. Je ontdekt welke competenties je nodig hebt om je loopbaan zelf actief te sturen en je leert hoe je ze kunt verbeteren of ontwikkelen. Zo versterk je je positie op de arbeidsmarkt. Via loopbaancheques betaal je zelf maar een klein deel van je loopbaanbegeleiding – op voorwaarde dat je de begeleiding bij een erkend centrum volgt, zoals Motmans & Partners. De overheid betaalt de rest.
“Je mag natuurlijk niet verwachten dat je als coachee op het einde van de rit met één ideale functietitel afkomt”, onderstreept Moris. “Je kijkt samen met je loopbaancoach vooral naar wie je bent als persoon, waar je belang aan hecht, wat aanwezig moet zijn binnen je werkomgeving en wat zeker niet.”
“Een begeleiding is voor ons geslaagd als onze coachees na afloop van hun traject tot nieuwe inzichten komen.” stelt Vandenrijt vast. “Daar kunnen ze vervolgens mee aan de slag voor hun huidige of toekomstige job.”
“Bij Motmans & Partners vinden we het trouwens ook erg belangrijk dat iedereen zich goed voelt bij z’n loopbaancoach”, besluit Bijnens. “We kijken naar de loopbaanvraag van de coachee en stippelen zo een traject op maat uit.”
“We volgen geen standaardlijstjes die onze coachees gewoon moet invullen, maar gaan daadwerkelijk in gesprek”, onderstreept Vandenrijt. “Via gerichte vragen laten we de persoon in kwestie zelf tot antwoorden komen. Afhankelijk van de nood van de coachee kunnen we onze werkwijze doorheen de loop van het traject nog aanpassen. Voor die flexibiliteit kunnen we zorgen dankzij de uitstekende expertise en jarenlange ervaring van onze coaches.”
Zie jij ook het nut in van een resultaatgerichte loopbaanbegeleiding? Onze collega Heidi Moris verschaft je met plezier extra uitleg. Contacteer haar op het nummer 011 30 35 05 of via e-mail.