Loopbaanbegeleiding: ook nuttig voor ondernemers
Liesbeth Vandenrijt komt binnen haar job veel in contact met ondernemers. “Ik deed al onderzoek naar het DNA van de ondernemer, en dan merk je toch dat er heel wat overeenkomsten zijn. De gemiddelde ondernemer wil continu vooruitgaan, is temperamentvol en altijd druk bezig. Even ruimte maken om eens stil te staan? Dat kunnen ze niet goed.”
“Binnen de ondernemerswereld is dat ook niet common sense. Het gebeurt niet dat ondernemers onder elkaar zich kwetsbaar opstellen en eens denken van ‘Ben ik goed bezig? Jaag ik mijn dromen nog na?’ Maar net voor ondernemers kan die reflectie belangrijk zijn. Probeer zelf maar eens te antwoorden op die vragen, zo simpel is het niet. En voor een ondernemer misschien nog minder.”
“Als ondernemer krijg je zelden eerlijke feedback. Je wordt enerzijds geconfronteerd met mensen die je naar de mond praten. Anderzijds vangen hoge bomen veel wind. Mensen kunnen afgunstig zijn ten opzichte van succesvolle ondernemers. Daardoor vinden ze niet vaak een veilige setting om te reflecteren. Maar die proberen wij hen wel te bieden.”
De misbegrepen loopbaanbegeleiding voor ondernemers
“Het opvallende is dat ondernemers het wel belangrijk vinden dat hun medewerkers tijd maken voor loopbaanbegeleiding”, gaat Sophie Bijnens verder. “Maar de nood is ook enorm voor hen. In onze succession centers, waar we assessments doen met ondernemers en hun opvolgers, merken we dat ondernemers over allerlei zaken ventileren. Dan kan ik alleen maar adviseren: volg misschien eens loopbaanbegeleiding, dat kan helpen.”
” Ook in jezelf investeren, kan een Return On Investment genereren “
“Maar rond loopbaanbegeleiding bestaan er nog heel wat misverstanden. ‘Dat is voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt of willen veranderen van job.’ We horen het vaak. Maar dat is niet zo. Tijdens een loopbaanbegeleidingstraject leer je om je eigen loopbaan onder de loep te nemen. Je kan er terecht wanneer je vragen hebt over je loopbaan en eens wilt reflecteren. Je haalt er belangrijke inzichten uit voor jezelf en je bedrijf. Even stilstaan om er daarna weer helemaal voor te gaan.”
Tijd maken om de spiegel voor te houden
“Idealiter werken we met een combinatie van assessments en loopbaanbegeleiding”, legt Sophie Bijnens uit. “Een assessment is een objectief meetmoment naar competenties. Tijdens loopbaanbegeleiding ga je nog verder. Je hebt een objectieve spiegel voorgehouden, maar wat betekent dat voor jou? Eigenlijk zou iedereen dat jaarlijks eens moeten doen, de balans opmaken. Je ontwikkelt inzichten en groeit verder. Je leert jezelf beter kennen en zit zelf aan het stuur van je eigen carrièrepad.”
“Dat ondernemers hier geen tijd voor (willen) maken, is typisch Vlaams”, merkt Liesbeth Vandenrijt op. “In Scandinavische landen, de Verenigde Staten… is het tegenwoordig trendy om als ondernemer een personal coach te hebben voor je mentaal welzijn. Hier lijkt het alsof je zelf je plan maar moet trekken. Dat is niet zo. Ook als zelfstandige heb je trouwens recht op loopbaancheques van de Vlaamse Overheid. Maar veel mensen weten dit gewoon niet.”
Kwetsbaar durven zijn
“Loopbaanbegeleiding is altijd op maat, het is geen standaardriedeltje waar iedereen door moet. De ene worstelt met andere vragen dan de andere. Vooral de vraag ‘Wie ben ik?’ is bijzonder voor ondernemers. Zij identificeren zich met hun bedrijf en visitekaartje. Maar wat als je het bedrijf wegneemt? Dan kan je plots geconfronteerd worden met een identiteitscrisis. Denk dus eens na over jezelf, los van je werk.”
“Wij zien dat bij ondernemers de drempel het hoogst is om hun kwetsbaarheid te tonen. Om toe te geven dat zij soms twijfelen, piekeren, onzeker zijn. Dat erkennen, is voor veel ondernemers een grote stap. Terwijl ondernemers ook maar mensen zijn, hé. Het zou niet meer dan logisch zijn dat zij zich hierin laten bijstaan. Voor fiscale en juridische aspecten laat je dat ook doen. Ook in jezelf investeren, kan een Return On Investment genereren. Eentje die vaak belangrijker is voor jezelf en je bedrijf dan je denkt.”
Meer weten over hoe loopbaanbegeleiding jou kan helpen? Contacteer ons dan voor een gratis kennismakingsgesprek.
-
Generatie Z als katalysator voor innovatie op de arbeidsmarktJong geweld betreedt voortdurend de arbeidsmarkt. Daardoor ontstaat op de werkvloer een interessante mix tussen generaties. Voor sommigen roept dat meteen het schrikbeeld op van miscommunicatie en kleine frustraties. Voor de meeste bedrijven is het echter een kans om een nieuwe visie en moderne competenties in huis te halen. Alleen: waarnaar is de nieuwe generatie Z op zoek, en hoe kan je als bedrijf aan hun noden tegemoetkomen?Lees meer
-
Werken als HR Consultant? “De verschillende uitdagingen prikkelen mijn nieuwsgierigheid”Een variëteit aan opdrachten binnen je vakgebied en leerkansen in elke organisatie waar je komt: wat betekent werken als HR Consultant voor onze experten binnen Interim Management? We vroegen het aan Charlotte Van de Voor en aan Mattias Celis, die hen als Senior Consultant Interim Management ondersteunt.Lees meer
-
Modern HR-beleid in schooldirecties: “Meer doen wat we zeggen en zeggen wat we doen”Verrassende conclusie uit recent wetenschappelijk onderzoek*: ondanks krapte op de arbeidsmarkt en een lerarentekort, doet het onderwijs het beter dan veel andere sectoren wat betreft de verhouding tussen instroom en uitstroom. Een veranderde context dwingt scholen echter om zich anders te structureren, willen ze die ratio ook ten volle kunnen benutten. Dat werpt nieuwe vragen op over een modern HR-beleid in schooldirecties en over wervingsstrategieën. Ook daar moeten nieuwe mogelijkheden verkend worden om relevantie te behouden op de arbeidsmarkt.Lees meer