02.maart.2020

Medewerkers verankeren met aandelen, een goed idee?

Elke week stellen wij een vraag over familiebedrijven aan ons experte familiebedrijven en managing director Liesbeth Vandenrijt. De spits bijten we af met de volgende vraag:

Antwoord van Liesbeth:

Verankering van medewerkers met aandelen is niet de beste oplossing om meer zekerheid te krijgen. Medewerkers met aandelen krijgen namelijk een andere mindset, zij worden plots eigenaar en hanteren een andere logica. In sommige gevallen kan dit positief zijn, onder andere wanneer we het hebben over de betrokkenheid en het kostenbewustzijn. In andere gevallen zijn hier ook negatieve effecten aan verbonden, zoals het nemen van risico’s, het verwarren van functie op de werkvloer en status gekoppeld aan aandeelhouderschap, als een gevoel van veiligheid. Ownership is een positief idee, maar vaak vinden mensen dat enkel als er successen geboekt worden en is de medewerker veel minder bereid om mislukkingen of risico’s te delen.

Daarbovenop zijn geld of aandelen extrinsieke motivatoren, wellicht zijn intrinsieke motivatoren veel sterker en beter geschikt om medewerkers te verankeren.

Gerelateerde artikels Terug naar overzicht
© Motmans & Partners 2020