1 jaar Mentor 55+: terugblik/vooruitzicht tijdens het community event
Waar ooit het zwarte goud werd opgedolven, brengt ‘het grijze goud’ vandaag zeer waardevolle tips en advies op basis van hun jarenlange ervaring.

#THROWBACK MENTOR 55+
Met het event wilden we de community van Mentoren meenemen in de evoluties van het voorbije jaar. In februari 2018 werd Mentor 55+ immers door Motmans & Partners gelanceerd als nieuw dienstverleningsmodel. De videoreportage hiervan vindt u via deze link.
Daarnaast wilden we als kwaliteitsgerichte dienstverlener ook een aantal wetenschappelijk onderbouwde inzichten meegeven over hoe je het beste uit mentorschap kan halen.
#1YEARCHALLENGE
Waar staan we een jaar later?
Reeds meer dan 150 senior ervaringsdeskundigen, uit de Vlaamse regio, uit elke sector en met elk meer dan 30 jaar professionele managementervaring stelden zich kandidaat en werden door Motmans & Partners geëvalueerd op hun functionele expertise, intrinsieke motivatie en de vereiste skills om als mentor op te treden.
LEADING AMBITION FOR TALENT & COMPANY
De vraagzijde kwam uit diverse hoeken:
- Professionalisering: de interne processen zijn door de jaren heen organisch gegroeid, maar missen de nodige efficiëntie en effectiviteit. Een ervaringsdeskundige biedt concrete tips & tricks
- Internationalisering: een bedrijf wil internationaliseren en heeft nood aan ontbrekende expertise op dit vlak. Een ex-managing director van een multinational brengt raad.
- Succession & Family Business : een familiale KMO vindt opvolging bij de kinderen en vraagt ondersteuning in hun persoonlijke ontwikkeling als manager/bedrijfsleider
- Raad van Advies & Investeerders: naast financieel wordt ook op vlak van competenties geïnvesteerd om het rendement op termijn te garanderen. Een ex-senior manager helpt de starter zijn ambities waar te maken
- Talent Development: vanuit onze visie op talent (Build, Buy, Borrow, Grow) werden eveneens al heel wat mogelijkheden gevonden om een mentor, naast de klassieke training, coaching,…, fundamenteel te laten bijdragen in de groei van talent.
- Snelheid: in deze zeer snel veranderende tijden is er niet altijd de tijd meer om zelf ervaring op te doen en is een ‘plug & play via een ervaringsdeskundige noodzakelijk om actie te ondernemen
TESTIMONIALS
Tijdens de avond werd ook met veel aandacht geluisterd naar de testimonial van een zeer ambitieuze jong-ondernemer die via Motmans & Partners de nodige hulp vond om zijn ambities waar te maken.
Zijn ervaring? Een zeer gericht, rijk en stimulerend aanbod om als ondernemer inzicht te krijgen, keuzes te maken en de dingen van de eerste keer goed te doen.
Het resultaat? Een beter (kritisch) zelfbeeld als ondernemer, een sterk business plan dat kon voorgelegd worden bij de banken en daardoor een aanbod van diverse investeerders die geloven in het business plan én in de (groeiende) ondernemer die erachter staat.
Enkele Mentoren gaven eveneens hun ervaringen mee: vanuit de jarenlang opgebouwde expertise en kwaliteiten op vlak van business awareness en professionele relaties kunnen zij minder ervaren ondernemers, managers en professionals op zeer transparante en concrete wijze helpen ondernemen. Vooral door een kritisch(luisterend) klankbord te bieden, de juiste vragen te stellen en de mentee te empoweren, zijn ze in staat om de ondernemer een betere versie van zichzelf te laten worden.

ZELFREALISATIE VANUIT EEN ONTWIKKELINGSGERICHTE MINDSET
Motmans & Partners zorgt voor de ideale match tussen Mentor en Mentee. Voorts begeleiden wij ook het volledige proces van a tot z.
Daarbij brengen wij ook belangrijke ‘learnings’ aan, die gebaseerd zijn op internationaal wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek.
Mentorschap wordt in de literatuur vaak gelinkt aan de theorie van zelfrealisatie (Self Determination Theory, Deci & Ryan, 1995). Deze theorie stelt dat de intrinsieke motivatie om te groeien en zichzelf te ontwikkelen wordt bepaald door 3 belangrijke voorwaarden:
Autonomie: het gevoel zelf te kunnen beslissen en handelen
De Mentor geeft de nodige vrijheid en moedigt vooral aan om initiatieven te blijven nemen. Hij of zij neemt niet over, vergelijk het met iemand leren fietsen. Je neemt het stuur niet over, maar geeft raad en advies met af en toe een zetje onder het zadel.
Competentie: het gevoel iets te kunnen, in staat te zijn om het beoogde te bereiken
De Mentor treedt op als (competent) rolmodel, spiegel of klankbord.
De Mentee wordt bevestigd in zijn of haar kunnen en competentie. Waar nodig krijgt de Mentee concrete tips om bij te sturen en competenties te ontwikkelen.
Verbondenheid: het gevoel deel uit te maken van een zinvolle en veilige relatie, groep, community
De focus op de relatie tussen Mentor en Mentee is uiterst belangrijk. Er moet veel wederzijds vertrouwen zijn, zonder meegaand of conflictvermijdend te zijn, blijft de Mentor vertrouwenspersoon en oprecht betrokken in relatie tot de Mentee. Wanneer de verbondenheid, het vertrouwen in het gedrang komt, komt immers ook de Mentor-Mentee relatie in het gedrang.
Kortom, autonomie, competentie en de onderlinge relatie vormen de fundamenten van een duurzame Mentor-Mentee relatie.
Goede onderlinge afspraken, een open dialoog tijdens het proces en vooral een Ontwikkelingsgerichte Mindset zijn de voorwaarden tot succes!
De Mentee moet zich durven openstellen voor de eigen sterktes én zwakheden, waarbij de Mentor op een doortastende, kritische, maar steeds integere, discrete en waarderende manier ondersteuning aanbiedt aan de Mentee.
EVIDENCE BASED MENTORSHIP
Wat zijn dan nu de bewezen effecten van mentorschap? Ook daarover is reeds veel onderzoek gebeurd.
Voor de mentee:
- Zij bouwen vlotter een succesvolle loopbaan uit
- Zij realiseren sneller en meer carrière succes
- De productiviteit en performantie zijn beduidend hoger
- Het engagement om ambities waar te maken ligt hoger
- Er is een toename van ‘gewenst gedrag’ omwille van ‘het goede voorbeeld’
- Zij bouwen en onderhouden betere professionele relaties
- Psychosociaal: zij zijn beter in staat om tegenslagen te verwerken, behouden een positief zelfbeeld en leren emotioneel in evenwicht te blijven
Voor de mentor:
- Een sterk zingevend proces via ‘servant leadership’ of dienend leiderschap
- Stellen het eigen leiderschapsbeeld sneller in vraag
- ‘Reversed mentoring’: nieuwe kennis en ervaringen worden opgedaan via het contact met de mentee
Na de uiteenzetting was er nog ruimte voor een uitwisseling van reflecties en dit in combinatie met een verfrissend drankje en gezond hapje.
Heeft u vragen over dit thema of wenst u meer informatie over Mentor 55+? Neem dan contact op met Jeroen Smeulders, Manager New Business bij Motmans & Partners via 011 30 35 00 of Jeroen.Smeulders@motmansenpartners.be.
-
De arbeidsdeal: een nieuwe weg naar talentontwikkeling in bedrijven31 maart is het D-Day, met de grote D van deadline. Vanaf dan moeten organisaties en bedrijven immers individuele opleidingsplannen op tafel kunnen leggen voor elk van hun medewerkers. Maar hoe ver staan ze daarmee? We nodigden de organisaties uit ons netwerk alvast uit om hen last minute nog wat handvaten te bieden én te wijzen op de opportuniteiten die de opleidingsmaatregelen uit de arbeidsdeal met zich meebrengen.Lees meer
-
Diversiteit en Inclusie in HR. Workshop door Youssef Kobo.We lopen in Vlaanderen ruim twee decennia achter als het op diversiteit en inclusie in bedrijven aankomt, stelt Youssef Kobo. Hoog tijd dus om het debat open te breken, want hoe moeten we met die thema’s aan de slag in HR? Terwijl binnen het management bij veel organisaties druk vergaderd wordt, tekent de Vlaamse traagheid ook de vast te stellen veranderingen op de werkvloer, zegt Kobo. In een workshop gaf hij enkele Limburgse ondernemingen meer inzicht in zijn expertiseveld en een aantal praktische tips. De belangrijkste? Start vandaag!Lees meer
-
Welzijn en veerkracht: soigneer je talentenDe talenten in je organisatie zijn de spil van je business. Het zijn zij die ideeën tot leven wekken, doen wat gedaan moet worden en zo bijdragen aan het behalen van vooropgestelde doelen. Ze zorgen voor een sterke bedrijfscultuur door in onderlinge relaties en in contact met klanten, leveranciers en andere stakeholders hun eigen accenten te leggen. Kortom: je talenten vormen een van de belangrijkste bestaansredenen van je organisatie. Als zij zich goed voelen heeft dat dus niet alleen positieve gevolgen op de werksfeer, maar ook op de prestaties van die organisatie. Daarom is het essentieel dat leidinggevenden investeren in het welzijn en de veerkracht van hun talenten.Lees meer