
Evidence-based HRM volgens Poolstok
Vincent Van Malderen (Algemeen Directeur Poolstok) opende de namiddag met een interessante presentatie rond het belang van evidence-based HRM. “Hoewel we doorheen de jaren een verbetering zien in wat betreft evidence-based werven en selecteren zijn we er toch nog niet helemaal. Er wordt nog te vaak gebruik gemaakt van pseudo-wetenschappelijke tools of theorieën om uitspraken te doen over de persoonlijkheid of competenties van kandidaten”, vertelt Vincent. “Poolstok hecht enorm veel belang aan evidence-based werken en dit vertaalt zich onder andere in de samenwerkingendie zij met externe partners aangaan. De partners waarmee wij samenwerken moeten voldoen aan een reeks strenge kwaliteitscriteria ’s alvorens wij met hen in zee gaan.” Aldus Vincent Van Malderen.
De presentatie van Vincent Van Malderen vind je hier.
Belang van FIT en interesse bij selectie
Ook Bart Wille, Prof. Dr. bedrijfspsychologie en HRM aan de Ugent gaf een presentatie over het belang van het concept FIT met, naast competenties ook de match op vlak van waarden en de beroepsinteresses van kandidaten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze aspecten veel invloed hebben op het kunnen aantrekken én behouden (retentie) van medewerkers. Het waardenmodel van Schwartz en het RIASOC-model van Holland vormen daarbij belangrijke wetenschappelijke fundamenten;
Iemand waarbij de fit met het bedrijf niet goed zit, zal er sneller de brui aan geven. De kans is dan groter dat de medewerker minder gepassioneerd of gedreven zal zijn. Ook de beroepsinteresses van de kandidaat (op basis van het RIASOC-model van Holland) spelen een belangrijke rol. Mensen die hun job interessant vinden of graag doen, zullen ook op langere termijn gemotiveerder zijn en dan zal de kans op verzuim ook kleiner zijn. Door rekening te houden met deze aspecten verklein je de kans op een verkeerde aanwerving of – vanuit de kandidaat bekeken – een verkeerde beroepskeuze.
De presentatie van Prof. Dr. Bart De Wille vind je hier.
Tinder gebruiken binnen selectie, kan dat? Zeker!
Om de namiddag af te sluiten werden enkele innovatieve tools voorgesteld waar Poolstok een partnership mee heeft. Eén van deze innovatieve tools die in sterke mate aansluit bij de bovenstaande evidence based HR-inzichten was de Talent Tinder van Odyn. ODYN is een startup uit Hasselt die gamified evidence-based HR-tools ontwikkelt en aanbiedt aan HR-professionals. Kandidaten kunnen de tools via het platform op odyn.io ook zelf gebruiken voor meer – evidence based – inzicht in hun beroepsvoorkeuren, waarden,… en dus FIT met mogelijke vacatures.
Met de Talent Tinder kan je bv. op een eenvoudige, leuke en innovatieve manier zicht krijgen op de beroepsvoorkeuren van kandidaten. Kandidaten krijgen op basis van het RIASOC-model bepaalde stellngen en afbeeldingen te zien over een bepaalde activiteit en kunnen op hun mobile device of pc al swipend aangeven wat zij interessant vinden en wat niet. Het resultaat voor zichzelf én voor werkgevers is een rapport waarin die interesses in kaart worden gebracht mét een suggestie van duurzaam passende beroepen. Als partner van Odyn zijn wij alvast fan van deze innovatieve tool. Ontdek alle tools die ODYN te beiden heeft.
De presentatie van Odyn vind je hier.