Welzijn en veerkracht: soigneer je talenten
Wat heet dan gelukkig zijn?
Ons fysiek en mentaal welzijn is niet statisch. Er zit veel dynamiek in en is dus onderhevig aan verandering. Dat we ons goed in ons vel voelen of gelukkig zijn is dus niet zo vanzelfsprekend. Er zijn namelijk tal van factoren die ons welzijn bedreigen, zowel van binnenuit als van buitenaf. Veranderingen, stress en tegenslagen in ons privéleven of op het werk kunnen ons uit het lood slaan en uit balans halen. Hoe groot de impact is die dat op ons heeft, hangt af van onze veerkracht. Die bepaalt immers hoe we omgaan met druk, veranderingen en pech.
Veerkracht speelt een dubbele rol wanneer het aankomt op behoud van ons welzijn. Enerzijds fungeert het als buffer tegen stressoren en beproevingen. Het stelt ons in staat om te gaan met uitdagende situaties en stresserende gebeurtenissen, waardoor we minder snel uit balans raken. Anderzijds zorgt veerkracht voor herstel. Wanneer ons mentaal welzijn een deuk heeft opgelopen is het veerkracht die ons in staat stelt ons opnieuw op te richten en terug te veren na tegenslag.
Welzijn op het werk maakt je mentaal sterk
Het welzijn en de veerkracht van talenten zijn onlosmakelijk verbonden met hun privé- en professionele leven. Van die onderlinge verbondenheid zijn organisaties zich maar beter bewust: alleen zo kunnen ze de nodige ondersteuning bieden opdat die twee werelden mooi in evenwicht blijven. Bovendien is die balans essentieel voor de mentale en fysieke gezondheid van je talenten. Hoe beter ze zich voelen, hoe meer positieve invloed dat zal hebben op hun prestaties, productiviteit en algemeen geluk. Een gezonde werkomgeving creëren en blijven promoten is daarom van cruciaal belang om als organisatie successen te kunnen blijven boeken op lange termijn.
Aanpak bij Motmans? Gewoonten creëren
Bij Motmans willen we welzijn en veerkracht dit jaar extra belichten in onze werking. Daarom definieerden we de begrippen als belangrijk thema voor het hele jaar 2023. Om meteen een concrete invulling te geven aan dat voornemen gaan we aan de slag met de 33 tips van IDEWE: oefeningen gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en gericht op het bevorderen van veerkracht en welzijn op het werk. Een eerste stap om er een gewoonte van te maken daarmee nog actiever aan de slag te gaan en tijd te maken om er bij stil te staan.
Gemiddeld duurt het 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Daarom moedigen we onze talenten aan de tips van IDEWE het hele jaar door te integreren in hun dagelijkse leven. Zo kunnen ze er alleen of samen met collega’s mee aan het werk. Op die manier bouwen we samen aan positieve gewoonten die veerkracht en welzijn op het werk en daarbuiten versterken.
Eerste tip? Evenwicht en energie
De eerste tip die onze talenten meenemen is: “Zorg voor evenwicht en energie”.
Door extra alert te zijn voor de elementen die hen energie geven, kunnen onze talenten die inbouwen in hun dagelijks leven en hun batterijen zo opladen om er elke dag weer tegenaan te gaan. Ons ‘energievat’ kan je immers vergelijken met een glas water. Aanvankelijk helder water, dat symbool staat voor de dingen in ons leven waar we graag mee bezig zijn. Vaak zorgen negatieve ervaringen of tegenslagen echter voor vervuiling van dat water. Veel mensen focussen dan op het wegfilteren van die vuiltjes en vergeten daarbij helder water bij te tanken.
Een alternatieve strategie is echter om wat ons energie geeft aandacht te blijven schenken. Door die aspecten van ons leven toe te voegen, vullen we ons glas met helder water en drijven een aantal vuiltjes vanzelf weg. Wat blijft hangen, is sterk verdund en weegt dus minder zwaar op ons door. Onze energiegevers helpen ons met andere woorden veerkrachtiger uit de hoek te komen. Ze maken ruimte voor een heldere kijk op wat er echt toe doet.
Bij Motmans brengen we veerkracht en welzijn op het werk als thema naar voren. Wil je zelf ook aan de slag met dit thema? Volg dan zeker onze blogs over Welzijn en Veerkracht.
-
Generatie Z als katalysator voor innovatie op de arbeidsmarktJong geweld betreedt voortdurend de arbeidsmarkt. Daardoor ontstaat op de werkvloer een interessante mix tussen generaties. Voor sommigen roept dat meteen het schrikbeeld op van miscommunicatie en kleine frustraties. Voor de meeste bedrijven is het echter een kans om een nieuwe visie en moderne competenties in huis te halen. Alleen: waarnaar is de nieuwe generatie Z op zoek, en hoe kan je als bedrijf aan hun noden tegemoetkomen?Lees meer
-
Werken als HR Consultant? “De verschillende uitdagingen prikkelen mijn nieuwsgierigheid”Een variëteit aan opdrachten binnen je vakgebied en leerkansen in elke organisatie waar je komt: wat betekent werken als HR Consultant voor onze experten binnen Interim Management? We vroegen het aan Charlotte Van de Voor en aan Mattias Celis, die hen als Senior Consultant Interim Management ondersteunt.Lees meer
-
Modern HR-beleid in schooldirecties: “Meer doen wat we zeggen en zeggen wat we doen”Verrassende conclusie uit recent wetenschappelijk onderzoek*: ondanks krapte op de arbeidsmarkt en een lerarentekort, doet het onderwijs het beter dan veel andere sectoren wat betreft de verhouding tussen instroom en uitstroom. Een veranderde context dwingt scholen echter om zich anders te structureren, willen ze die ratio ook ten volle kunnen benutten. Dat werpt nieuwe vragen op over een modern HR-beleid in schooldirecties en over wervingsstrategieën. Ook daar moeten nieuwe mogelijkheden verkend worden om relevantie te behouden op de arbeidsmarkt.Lees meer