Zo Is Het Bij Motmans: Pieter Vandergraesen
Binnen de publieke sector heb ik zelf heel wat verschillende functies uitgeoefend: van diensthoofd en stafmedewerker, over lid van het managementteam tot een directeursfunctie binnen een lokaal bestuur. Werving en selectieprocedures hebben me daarbij altijd geïnteresseerd, omdat je mensen ontmoet die op een kruispunt in hun loopbaan zitten en nieuwe uitdagingen willen aangaan. Het heeft me altijd al aangesproken om dan mee met hen op zoek te gaan of dat naar hun ideale functie.
Wat is je functie bij Motmans & Partners?
Ik werk hier sinds 15 juni als Senior Consultant voor de publieke sector. Ik begeleid voornamelijk de selectieprocedures van A tot Z voor de klanten van team Public. Voor lokale besturen, overheden en non-profit organisaties proberen wij die in goede banen te leiden. In een overheidscontext betekent dat vaak dat er een regelgevend kader is, waarbij duidelijke procedures voorgeschreven zijn die je dan ook moet volgen.
Wat maakt recruitment voor publieke organisaties anders?
Rekrutering in de publieke sector verschilt het meest van die in de private sector doordat we ons aan veel meer regels moeten houden en sowieso gelijke toegang tot het openbaar ambt moeten verzekeren. Concreet wil dat zeggen dat alle kandidaten op eenzelfde manier behandeld worden, volgens dezelfde procedure. Die procedure moeten we dan ook strikt moeten volgen om het gelijkheidsbeginsel maximaal te respecteren.
In de publieke sector werken we daarom ook met selectiecommissies, jury’s zoals men dat ook noemt, waarbij mondelinge proeven worden afgenomen bij een jury met deskundigen, die beoordelen of de kandidaat over voldoende competenties beschikt die vereist zijn voor de functie.
Wat geeft je energie in je job?
Het meeste energie krijg ik van de gesprekken zelf. Wel intensief, als je een hele dag gesprekken moet voeren, van ’s morgens tot ’s avonds. Op een dag zien we een zes- of zevental kandidaten gedurende een gesprek van zeker een uur. Maar ik vind het wel fijn om die gesprekken aan te gaan en om te peilen of kandidaten voldoen aan de vereisten voor de functie.
Welke opdrachten zullen je bijblijven?
De eerste keer vergeet je nooit meer! Dus de eerste selectieprocedure waar ik hier deel van heb mogen uitmaken, blijft me zeker bij. Dat was de selectieprocedure voor een nieuwe directeur van een secundaire school.
Het is fijn om te komen tot een goede match tussen de school en de kandidaat, en dat hebben we wel kunnen bereiken.
Wanneer ben je zeker van de geselecteerde kandidaat?
Het is altijd fijn als we met de verschillende afdelingen tot eenzelfde conclusie komen, tot een rode draad in het verhaal van het wervingsproces. Zo komen we tot een gedragen oplossing en een duurzame tewerkstelling voor de organisatie die ons inschakelde.
Hoe kwam je terecht bij Motmans & Partners?
Ik kende Motmans & Partners op verschillende manieren voor ik hier kwam werken. Enerzijds waren ze klant bij ons. In de periode dat ik werkzaam was bij de stad Beringen, ben ik hier bovendien zelf twee een assessment komen afleggen. Nog wat later kwam ik in contact met Sophie (Bijnens red.) voor loopbaanbegeleiding en inmiddels werk ik hier nu zelf.
Wat nam je mee vanuit je ervaring in de publieke sector zelf?
Netwerk is heel belangrijk, zeker als we naar jurysamenstelling moeten kijken. Je moet goed weten welke persoon je kan aanspreken om te zetelen in bepaalde jury’s. ‘Ons kent ons’ en zeker in de publieke sector, want het is op zich niet zo’n heel grote wereld. De lokale besturen in Limburg en daarbuiten kennen elkaar redelijk goed. Als je in het verleden al een vertrouwensrelatie hebt opgebouwd, dan zet je dat ook vaak door naar andere domeinen.
Welke waarden van Motmans & Partners spreken je aan?
Motmans & Partners staat voor passie, drive en discipline. Ik vind drive wel heel belangrijk. De drive om het best mogelijke te doen voor de kandidaten en om het best mogelijke werk te leveren voor de organisatie die op ons rekent. Altijd met het oog op het creëren van een duurzame match tussen kandidaat en organisatie.
Lees ook de interviews met
-
Generatie Z als katalysator voor innovatie op de arbeidsmarktJong geweld betreedt voortdurend de arbeidsmarkt. Daardoor ontstaat op de werkvloer een interessante mix tussen generaties. Voor sommigen roept dat meteen het schrikbeeld op van miscommunicatie en kleine frustraties. Voor de meeste bedrijven is het echter een kans om een nieuwe visie en moderne competenties in huis te halen. Alleen: waarnaar is de nieuwe generatie Z op zoek, en hoe kan je als bedrijf aan hun noden tegemoetkomen?Lees meer
-
Werken als HR Consultant? “De verschillende uitdagingen prikkelen mijn nieuwsgierigheid”Een variëteit aan opdrachten binnen je vakgebied en leerkansen in elke organisatie waar je komt: wat betekent werken als HR Consultant voor onze experten binnen Interim Management? We vroegen het aan Charlotte Van de Voor en aan Mattias Celis, die hen als Senior Consultant Interim Management ondersteunt.Lees meer
-
Modern HR-beleid in schooldirecties: “Meer doen wat we zeggen en zeggen wat we doen”Verrassende conclusie uit recent wetenschappelijk onderzoek*: ondanks krapte op de arbeidsmarkt en een lerarentekort, doet het onderwijs het beter dan veel andere sectoren wat betreft de verhouding tussen instroom en uitstroom. Een veranderde context dwingt scholen echter om zich anders te structureren, willen ze die ratio ook ten volle kunnen benutten. Dat werpt nieuwe vragen op over een modern HR-beleid in schooldirecties en over wervingsstrategieën. Ook daar moeten nieuwe mogelijkheden verkend worden om relevantie te behouden op de arbeidsmarkt.Lees meer